From my kitchen: Cucur ikan bilis special

by - June 02, 2009

hiks .. inspired by one of the blogs that i read, just nak share resipi makanan favourite n jugak yg aku pandai buat ..

so aku akan tunjuk bahan2 n cara utk menyediakan nya .. haha .. anda bsama chef aman! wuhuhu ..
ikan bilis n udang kering yg dah ditumbuk ..
udang kering yg akan dtumbuk ..
ikan bilis yg akan ditumbuk .. dlm lesung batu ikea, ok?
bawang besar n bawang merang yg dah dihilis kecik2 ..
kentang yg dah diparut .. ni adalah tepung gamdum .. masukkan air, sedikit demi sedikit sampai jadi adunan .. nih adunan yg hampir mjadi ..
masukkan serbuk kunyit utk bg warna sikit ..
then, pecahkan telur ..
last sekali, masukkan semua bahan .. tambah garam secukup rasa ..
nih adunan dah complete .. ready to rumble ..
ceduk guna sudu, masukkan dlm minyak yg dah panas .. nih dah almost ready nak hidang .. nih yg dah siap! isi kat dlm .. hmm .. tpikir nak bubuh oregano n thyme, tp takut kemelayuan nyer hilang .. so x jadi .. so ni la resipi 1st dr kitchen chef aman .. selamat mencuba ..

You May Also Like

1 comments

  1. lain kali, boleh masukkan juga hirisan daun bawang untuk tambahkan lagi 'keceriaan' cucur bilis tu hehehe :-)

    ReplyDelete